Translate

ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Seboroični dermatitis


Temeljni uvjeti za nastanak seboroičnog dermatitisa jesu nasljedna seboroična konstitucija te hormonalna i vegetativna disfunkcija. Upala kože nastaje zbog nadražaja nekim agensom (loj promijenjenog sastava, raspadni produkti bakterija, senzibilizacija na bakterije ili njihove produkte, mehanička trauma). U novije vrijeme veće značenje se pridaje gljivici Pytyrosporum ovale u nastanku bolesti. Promjene na koži smještene su na seboroični predjelima, a rjeđe može biti zahvaćeno i područje ispod grudi te pazušne, lakatne i kolene jame.Na vlasištu se uočavaju oštro ograničena žarišta različite veličine i oblika, ružičasto-crvene boje, prekrivene bjelkasto-žućkastim ljuskama.Žarišta često naginju spajanju, a katkad prelaze s vlasišta na kožu čela i kožu oko ušiju. Nalaze se na licu i to u obrvama, na dijelu kože iznad očiju, sredini čela, očnim kapcima, oko nosnica. Seboroični dermatitis se pojavljuje u obliku ružičastih više ili manje oštro ograničenog crvenila, sa sitnim ljuštenjem površnog sloja kože. Ljuštenje nalazimo na ušnoj školjci iu spoljašnjme ušnom kanalu. Perut je poremećaj vlasišta koji je povezan s seboroični dermatitisom.




Slikovni rezultat za seboroični dermatitis










PRIRODNO LIJEČENJE

SEBOREJA , SEBOREIČNI DERMATITIS, PRHUT – stres, prehrana i prirodno rješenje Svaka dlaka ima svoju žlijezdu lojnicu koja izlučuje sebum ( mast ) koji čini zaštitni sloj od utjecaja vlage, topline, gubitka tekućine preko kože, daje gipkost koži, te ometa razmnažanje bakterija. Kod čovjeka se žlijezde lojnice nalaze samo tamo gdje rastu dlake i kosa ( vlasište ). Na vlasištu se nalaze folikule u kojima je smješten korijen kose. Vanjski dio vlasi je mrtvi dio, a korijen je živi dio. Pored svake folikule je smještena žlijezda lojnica koja luči sebum. Ispod folikule se nalaze kapilare koje dovode do korijena hranu i kisik kroz dermičku papilu, a kroz ulaz folikula vlas dobiva kisik preko kože. Kao u cijelom organizmu, tako i vlasište ima svoje gljivice, koje su u normalnoj ravnoteži izuzetno korisne, no čim im se poveća količina, dolazi do bolesti, u ovom slučaju vlasišta. Ovdje govorimo o gljivici naziva malassezia koji je stalni stanovnik vlasišta, a hrani se lipidima i šećerima iz sebuma i tako stvara zaštitni sloj kože, te je korisna ako je ima do 40% jer stvara prirodnu zaštitu. No kada poraste iznad 40 % počinje stvarati probleme.

Jedan od tih problema je upravo seboreja koja nastaje zbog poremećanja rada lojnih žlijezda, tj. pojačanog lučenja masti-sebuma kojem je uzrok naravno stres, te dolazi do svrbeža i perutanja kože , te čestih infekcija vlasišta što može biti ni malo bezazleno. Loša prehrana, te klimatski uvijeti također mogu utjecati na pojavu seboreje. Velike količine loja potiču razmnožavanje glivice malasezzia, te dolazi do pojačanog odumiranja stanica i stvaranja prhuti , koja je osim estetskog problema, medicinski velik problem. Prhut može biti suha i masna. Kada se Malassezia razmnoži do 70-80 % bakterijske flore, ona prodire kroz folikularni ulaz u žlijezdu lojnicu i stvori upalu. Tako upaljena žlijezda lojnica luči prekomjernu količinu loja koja se miješa sa prhuti na vlasištu stvarajući nepropustan sloj masne prhuti. Korijen kose je blokiran i ne dobiva hranu i kisik. Nakon nekoliko mjeseci folikul se zatvori i zaraste te kao posljedica dolazi do slabljenja kose  i ćelavosti, a kosa otpada čak i u pramenovima. Suha prhut nastaje kada se masnoće pomiješaju i zatvore kompletno folikul te tako korijen dlake ne dobiva hranu i kisik. Blokirane su žlijezde lojnice i nisu u mogućnosti davati kosi potrebnu masnoću. Kako sam već navela, i seboreja i prhuti mogu uzrokovati ozbiljni medicinski problem i neliječenjem istih nastaje seboreični dermatitis – autoimuna bolest koja radi velike estetske i medicinske probleme. Gljivica malesezija prelazi granicu od 80 % , te je često u klasičnoj medicini potrebno i bolničko liječenje. Osim na vlasištu seboreja se može proširiti i po licu, iza ušiju, između lopatica, ispod grudi i pazuha, te na koljenima i laktovima. Seboreični dermatitis i seboreja se često javljaju kod novorođenčadi i djece, a pogađa od 5 do 10 % odrasle populacije. Nepoznato je zbog čega ali se puno češće javlja kod muškaraca nego kod žena, te se najčešće javlja u vrijeme puberteta zbog prekomjernog lučenja hormona. Liječenje ovih bolesti zahtijeva veliki angažnman i potrebno ga je liječiti i iznutra i izvana, te naravno meditacijom i relaksacijom kako bi se riješili stresa, te regulirati prehranu iz koje treba izbaciti masnoće, prezačinjenu hranu, prekomjernu sol, šećer i mlijeko. Prehrana treba biti bogata ribom, žitaricama – posebice prosom, heljdom i sl., svježim voćem i povrćem, te u prehranu treba uvrstiti sjemenke sezama , lana i bundeva, a od ulja koristiti maslinovo, kokosovo i laneno jer su bogata nezasićenim masnim kiselinama. Postoje kombinacije bilja koje spravljene kao čaj reguliraju prekomjerno lučenje pojedinih hormona , a tako i prekomjerno lučenje masti, te čišćenje organizma i vraćanjem istoga u pravilan balans. Naravno za vanjsku primjenu koriste se i melemi koji sadrže mješavinu ljekovitog bilja i propolisa koji stvaraju ravnotežu i zaštitu kože vlasišta, te blokiraju prekomjerno razmnožavanje gljivica, te time i stimuliraju rast kose.

Nema komentara:

Objavi komentar